Yeni Kurulan Bir İşin Başarılı Olması için 7 Formül

Yazar:

Yayın Tarihi:

İş kurmak ve başarıyla yönetmek ile ilgili edindiğim tecrübeler bana yeni kurulan bir işin başarılı olması için uygulanması gereken 7 başarı formülü olduğunu göstermektedir. Bunlardan ilki, spesifik bir hedef belirlemek ve onun gerçekleştiğini gözünüzde canlandırmaktır. Diğer bir deyişle, hedefinizin gerçekleştiği anı bir video görüntüsü gibi zihin ekranınızda defalarca oynatmaktır. İki numaralı başarı formülü, yüksek kaliteli ürün veya hizmetiniz aracılığı ile çözebileceğiniz bir sorun bulmaktır. Üç numaralı başarı formülü, küçük küçük başlamak ama iş ile ilgili herşeyi eksiksiz öğrenmektir. Bu noktada sabırlı olun, para yerine zamana yatırım yapın. 

Başarının dördüncü formülü, her büyük hamlede yatırım yapmadan önce onu test etmek, bodoslama dalmamaktır. Her seferinde tek adım atın ve her adımınızda dikkatlice ilerleyin. Başarının beşinci formülü, işi büyütmek için dışarıdan kaynak bulmak yerine işten kazanılan küçük parayı yeniden işe yatırarak işi büyütmektir. Başarının altıncı formülü, beraber çalışılacak kişileri iyi seçmek, çalışana göre iş üretmek yerine, işe göre çalışan almaktır. Bir işte yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, yanlış kişi ile çalışmaktır. Dolayısıyla, beraber çalışacağınız kişilerin seçiminde çok dikkatli olmanız gerekir. 

Başarının yedinci formülü, pasif gelir sağlayan aktifler edinmektir. Bir iş kurmanın ana amacı, gelirin giderden fazla olduğu, istikrarlı ve tahmin edilebilir bir nakit akışı kaynağı geliştirmek ve parayı elde etmektir. Başarının ve büyümenin devamlılığını sağlamak için işten elde edilen bu parayı, yine nakit akışı sağlayacak aktif varlıklara yatırmanız gerekir. Böylece zaman içinde geliriniz kat kat artacaktır. 

İş başarısının bu yedi formülü dışında size tavsiye edeceğim şey, eğer bir iş kurmak için yeterli sermayeniz yoksa ve herhangi bir yerden kaynak sağlayamayacaksanız, iş kurmayı planladığınız alanda yarı-zamanlı bir işe girmenizdir. Böylece hem işinizi kurmak için gerekli olan sermayeyi edinebilirsiniz, hem de işi kurduktan sonra onu başarıyla yönetebilmeniz için gerekli olan tecrübeyi kazanabilirsiniz. Üstelik yarı-zamanlı çalıştığınız işten arta kalan zamanlarda (akşamları, hafta sonları, tatil günleri) kendi işinizi geliştirmek için çalışabilirsiniz. Unutmayın, yeni kurulan işlerin önemli bir kısmı, girişimcinin yönetim yetersizliğinden batmaktadır. Dolayısıyla, işinizi başarıyla sürdürebilmek için bilmeniz gereken herşeyi öğrenmeye çalışın. Bunu bir günde, bir haftada veya bir ayda yapamazsınız. Sabırlı olun. İşi kurmadan önce işte başarılı olmak için yaptığınız her hazırlık, harcadığınız her dakika, işi kurduktan sonra size kat kat karşılığını verecektir. 

Şerafettin Arslan

Dr. Şerafettin Arslan, SMMM, Envizyon Gelişim Merkezi’nin kurucusudur. Uzmanlık alanları; strateji, yönetim, finans, muhasebe, hukuk, yatırım ve girişimciliktir. Yaşar Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan doktora, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans dereceleri bulunmakta olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahiptir. Öte yandan yurtiçi ve yurtdışı hizmet veren girişimleri vardır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

DİĞER KONULAR

İLGİLİ YAZILAR