Uzun Vadeli Başarının Sırrı: Hazzı Ertelemek

Yazar:

Yayın Tarihi:

Başarılı insanlar, 100 yıldan fazladır en önemli araştırma konularından biri olmuştur. Bu araştırmaların amacı, başarılı insanların, sıradan insanlardan neyi farklı yaptığını ve nasıl düşündüğünü keşfetmektir. Ben de bu yazıda, başarılı insanların, uzun-vadeli başarılıları elde etmelerindeki en önemli faktörün ne olduğunu, onu nasıl inşa ettiklerini ve sizin kendi hayatınıza nasıl uyarlayabileceğinizden bahsedeceğim. Böylece, kendinizi ve geleceğinizi garanti altına almış olacaksınız. 

Harvard Üniversitesi’nin Başarı Keşfi 

Harvard Üniversitesi’nde sosyoloji alanında öğretim üyesi lan Prof.Dr. Edward Banfield, 1970 yılında “The Unheavenly City” adlı bir kitap yazmıştır. Prof.Dr. Edward Banfield, bu kitapta, başarı ve öncelik belirleme konularındaki en kapsamlı çalışmalardan birini yayınlamıştır. Kitabın amacı, iş hayatları boyunca bazı insanların neden ve nasıl finansal olarak tamamen bağımsız olabildiğini bulmaktır. Prof.Dr. Edward Banfield, ilk olarak, ilk akla gelen faktörler olan aile geçmişi, eğitim, zeka, sosyal ağ ve diğer maddi faktörler üzerine çalışır. Ancak Dr. Edward Banfield, tüm bu faktörlerin kısmen etkili olduğunu görmekle birlikte, ana faktörün, zihnin belirli bir davranışı olduğunu keşfeder. 

Prof.Dr. Edward Banfield zihnin bu davranışını “uzun–vadeli bakış açısı” olarak adlandırmıştır. Buna göre, hayattaki (çoğunlukla ekonomik ve finansal olarak) en başarılı kadın ve erkekler, mevut kararlarını alırken her zaman geleceği hesaba katan kişilerdir. Burada kişinin karar verirken ve planlamasını yaparken hesaba kattığı gelecek ne kadar ileriki bir dönemi kapsıyorsa, kariyerinde o denli fazla başarı elde ettiği görülmüştür. 

Örneğin; bir tıp hekimini ele alalım. Bir kişinin tıp hekimi olmadan önce ilk olarak üniversite sınavında oldukça yüksek bir puan alıp bir tıp fakültesini kazanması gerekir. 6 sene süren tıp eğitimini başarıyla bitirdikten sonra stajını yapmaya başlar. Bu süre içinde uzmanlık sınavlarına hazırlanır. Sınavı kazanması durumunda en az 4 sene uzmanlık eğitimini alır ve uzmanlık eğitimi sonrası yine bir süre staj yapar. Böylece bir kişinin tam yetkin uzman bir hekim olması neredeyse 32 – 33 yaşını bulur. Ancak bu noktadan sonra yaşamı boyunca oldukça saygın ve yüksek maddi standartlara sahip bir hayat onu beklemektedir. Bu başarısını uzun-vadeli bakış açısına dayanan kariyer planına borçludur. 

Geleceğin Olası Etkilerini Ölçmek 

Doğru öncelikler belirlemenin başarısı uzun-vadeli bakış açısına sahip olmaktan geçer. Buna göre, birşeyin gelecekteki olası etkisini ölçerek bugün ne kadar değerli olduğunu söyleyebilir ve eylemlerinizi ona göre düzenleyebilirsiniz. Örneğin; İşten eve geç saatte yorgun bir şekilde geldiğiniz halde, çocuklarınız ile oynamayı veya eşiniz ile vakit geçirmeyi, televizyon ve gazete okumaya tercih ediyorsanız, aileniz ile ilgili uzun-vadeli bir bakış açısına sahipsiniz demektir. Buna göre, çocuklarınızın ve eşinizin sağlığı ve mutluluğu için zaman ayırmak, zamanı değerli ve yüksek-öncelikli kullanmanın en iyi yollarından biridir. İş hayatı açısından bakacak olursak, eğer becerilerinizi geliştirmek ve işyerinde daha kıymetli bir çalışan olmak için mesaiden sonraki boş vaktinizi bir kursa gitmek için harcıyorsanız, bu uzun-vadeli bir bakış açısına sahipsiniz demektir. Buna göre, ileride işinize yarayacak yeni beceriler edinmek ya da mevcut becerileri geliştirmek, gelecekte kariyerinizde hızla ilerlemenizde oldukça faydalı bir etki oluşturacaktır. 

Hazzı Ertelemek 

Birçok ekonomist, insanların doğal eğilimlerinden biri olan hazzı erteleyememenin, insanların ekonomik ve kişisel başarısızlıklarındaki en önemli etken olduğunu savunmaktadır. Buna göre, insanlar, kazandıkları ve kazanma potansiyelleri olan herşeyi (zaman da dahil olmak üzere) daha fazla keyif için harcayabilirler ve bu da onların sonuçta başarısız olmalarına neden olur. Öte yandan, zor dahi olsa, öncelikle doğru ve önemli olduğunu bildiği şeyleri yapmak üzere kendini disipline eden kişiler, eninde sonunda arzu ettikleri ekonomik ve kişisel başarıya ulaşırlar. 

Unutmayın, gelecek muhakkak bir gün gelecektir. Bugün, gelecek için feda ettiğiniz herşey, gelecekte bileşik faizi ile birlikte size ödül olarak geri dönecek ve kalıcı bir refah içinde yaşamanızı sağlayacaktır. 

EYLEM ALIŞTIRMALARI 

Burada, yukarıda bahsettiğim fikirleri anında kendi hayatınıza uyarlayabileceğiniz 3 tavsiyede bulunacağım; 

  1. Uzun-vadeli düşünün. Hemen bugün oturun ve önümüzdeki 10 – 20 yıl içindeki ideal hayatınızın bir tanımını yazın. Bu, size, otomatik olarak uzun-vadeli bir bakış açısı kazandıracaktır. 
  2. Yaptığınız herşeye, yerine getirdiğiniz her göreve, gelecekteki olası etkisi açısından bakın. Buradan hareketle, geleceğinizde olası etkisinin daha yüksek olduğu şeyler yapmaya çalışın. 
  3. Gelecekte çok daha büyük ödül olarak geri dönmesi için küçük şeylerde hazzı erteleme alışkanlığı geliştirin. 

Şerafettin Arslan

Dr. Şerafettin Arslan, SMMM, Envizyon Gelişim Merkezi’nin kurucusudur. Uzmanlık alanları; strateji, yönetim, finans, muhasebe, hukuk, yatırım ve girişimciliktir. Yaşar Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan doktora, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans dereceleri bulunmakta olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahiptir. Öte yandan yurtiçi ve yurtdışı hizmet veren girişimleri vardır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

DİĞER KONULAR

İLGİLİ YAZILAR